Wałek do ciasta to jedna z podstawowych rzeczy, która powinna znaleźć się w naszym domu wśród przyborów kuchennych. Dzięki niemu zrobić możemy własny makaron, domowe pierogi oraz wiele innych, wyjątkowych potraw. Oto najważniejsze rzeczy, na które warto zwrócić uwagę podczas wybierania wałka do ciasta.
Materiał wykonania
Nasze mamy pamiętają jeszcze czasy, w których nie można było nabyć innego wałka do ciasta niż drewniany. Choć nadal króluje on w wielu kuchniach, nie jest to jedyna możliwa opcja. Na rynku znajdziemy także stalowe oraz silikonowe wałki. Te ostatnie cieszą się coraz większą popularnością dzięki swojej lekkości oraz materiałowi, do którego nie przylega ciasto.
Jakość wykonania
Warto zwrócić uwagę nie tylko na materiał, ale także na jakość wykonania wałka. Przyjrzyjmy się szczególnie rączkom oraz ich przytwierdzeniu do całości. Niektóre wałki potrafią rozpaść się w rękach już podczas pierwszego użycia i nie dotyczy to bynajmniej jedynie wałków z tworzyw sztucznych, ale nawet tych, wykonanych z drewna.
Ergonomia
Nie zapominajmy także o dopasowaniu wałka do naszej ręki. Czasem produkt jest naprawdę dobrej jakości i wykonany z trwałych materiałów, ale praca z nim jest po prostu niewygodna.
Najnowsze komentarze